15 юли 2019

Пътуваща изложба на „Музейко“ и Black Sea MAP за Черно море гостува в Park Center

no image to show

 Изложбата „Изгубените светове“ ще запознае посетителите на мола с вълнуващи моменти от най-мащабната в света морска археологическа експедиция, която изследва дъното на нашето море.

От 16 юли до 15 септември 2019 г. посетителите на Park Center Sofia ще имат възможност да се запознаят с проект от световна величина и то напълно безплатно!

BLACK SEA Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP) e най-мащабното проучване на Черно море, правено някога. То е проведено от Southampton University, Södertörn University, Connecticut University, Националният археологически институт с музей при БАН и Център за подводни проучвания в Созопол и обединява над 70 учени от цял свят. В рамките на 4 години, проектът идентифицира 60 древни корабокрушения, запазени безупречно в безкислородната среда на Черно море.

Най-любопитните резултати от това проучване са и акцентите в интерактивната изложба, наречена „Изгубените светове“. Тя е предназначена за широк кръг от публика от 5 до 95 години.

Чрез виртуална реалност, 3 D модели, документално видео, дълбоководни фотографии и интерактивни модули - изложбата въвлича посетителите на Park Center в недостъпния за нас свят на подводните проучвания. Разкрива ни и някои от тайните на археологическите и геоложките проучвания на Черно море. Интересен факт е, че то е считано за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради своите безкислородни води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда.

Изложбата е организирана в пет модула, разпределени така:

Проектът и участниците – това е въвеждащ панел, който представя идеята на проекта и научния екип. Посетителите ще видят пълноцветни, висококачествени, мащабни фотографии и 3 D макети.

Подводна стратиграфия – в специално оформен модул се представят различни слоеве от натрупвания, идентифицирани при провеждане на сондаж на река Ропотамо. Посетителите на Park Center могат да видят, пипнат и проучат останки от тафра – специална вулканична пепел; останки от древно селище и др. И да придобият представа как се натрупват пластове от културни и природни останки, които археолозите проучват.

D модели на кораби – на място в Park Center ще видите напълно достоверни модели на четири от откритите кораби, изработени прецизно и в мащаб на 3 D принтер.

Корабокрушения – този модул включва виртуална реалност - посетителите ще получат VR очила от представител на Park Center на място на ет. 3 в мола. Чрез VR очилата, гостите  ще се потопят в света на останките на древни кораби, които проектът Black Sea MAP идентифицира на дъното на Черно море. Любопитното е, че снимките са направени чрез радио-управляем механизъм, който до този момент се е използвал само да индустриални заснемания на дълбочина между 1 и  3 км.

Документален филм и фотографии, заснети от професионален екип и с технологии, които осигуряват достъп до негостоприемните морски дълбини ще позволят на всеки да се „разходи“ по дъното на Черно море. Тези материали са красиво и вдъхновяващо свидетелство за изследователската работа.

Гостуващата изложба “Изгубените светове” на Black Sea MAP е подкрепена от Julia and Hans Rausing Trust и е един от най-големите проекти за морска археология, организирани в света.

 

Мястото: Park Center Sofia, ет. 3 – вход свободен.

Период: 16.07 – 15.09.2019 г.

Всеки ден от 12:00 до 20:00 часа.

Изложбата е подходяща за деца над 5 години.